SENEFELDER MISSET NEEMT 72 PAGINA LITHOMAN-PERS IN GEBRUIK

Na een ingrijpende verhuizing heeft Senefelder Misset Doetinchem vandaag de 72-pagina Lithoman-pers in gebruik genomen. Met de komst van de mega pers, die voorheen bij Roto Smeets in Weert stond, heeft de Doetinchemse drukkerij een courant machinepark waar het tenminste de komende tien jaar mee vooruit kan.

Met de installatie van de pers, waarvoor het dak van de drukkerij deels moest worden verhoogd, is de productie van Senefelder Misset op dit moment uitgericht met twee Lithomannen: twee 72-pagina persen en twee 16-pagina persen. “De Lithoman 2 produceert tot 45.000 katernen per uur en heeft een papierbaansnelheid van vijftien meter per seconde. De productiecapaciteit is hiermee met zo’n 30 tot 40% omhoog gegaan, wat nodig is om de titels te maken die erbij komen”, vertelt technisch directeur Thomas Spekschoor.

Nieuwe titels
Met ingang van deze maand wordt namelijk een groot aantal titels die eerder bij Roto Smeets in Deventer werden gedrukt, in Doetinchem gemaakt. “De afgelopen maanden hadden we dit drukwerk onder regie van Senefelder Misset tijdelijk uitbesteed aan andere bedrijven. Daarnaast drukt Senefelder een aantal nieuwe titels die voorheen werden gemaakt bij Corelio, dat vorige maand failliet ging.”

Veranderingen in nabewerking
Een oude 16-pagina pers die al een tijd in de drukkerij stilstond, is verkocht. Hierdoor kwam de hoognodige ruimte vrij voor papieropslag. Ook in de nabewerking is een aantal veranderingen doorgevoerd. Twee hechtlijnen zijn vervangen voor twee hechtlijnen met een Bi-liner. Hierdoor kunnen in lijn tijdens het hechten direct bijlages worden ingestoken; iets wat voorheen niet kon.

Het hechten en sealen zijn vanaf deze maand opgeschaald naar een vierploegensysteem. Net zoals de garenlozebindstraat, die al een aantal jaren op deze manier produceert. Daarmee gaat ook de capaciteit in nabewerking omhoog.

Nieuwe medewerkers
De komst van de nieuwe pers, die bediend wordt door drie drukkers, heeft ook de nodige gevolgen gehad voor het personeel. “Er zijn medewerkers doorgeschoven van de oude Lithoman-pers naar de nieuwe. Verder worden mensen opgeleid en we zijn bezig om nieuwe mensen te werven.”

Uitdagend project
De verhuizing van de pers was een behoorlijke uitdaging, zeker gezien het korte tijdsbestek waarin dit moest gebeuren. “Normaal gesproken staat voor een project van deze omvang een paar maanden, maar we hadden niet veel keus.” De verhuizing en opbouw van de pers heeft een uiterst korte doorlooptijd gekend en is mede mogelijk gemaakt door alle betrokken partijen in dit project.”

Kanon van een bedrijf
Als de pers eenmaal op stoom is, dan staat er een kanon van een bedrijf. “Binnen Nederland is er geen bedrijf van dit formaat dat hetzelfde totaalpakket – van vellendruk tot rotatiedruk met een grote nabewerking – biedt als Senefelder Misset.”