Senefelder investeert in state of the art vellenpers

Senefelder Misset breidt zijn machinepark begin volgend jaar opnieuw uit. Aan het eind van het eerste kwartaal maakt de drukkerij plaats voor een state of the art vellenpers van leverancier KBA. Met de investering kan Senefelder kleinere uitgeverijen die te maken hebben met kleinere of dalende oplages, blijven bedienen. Ook houdt Senefelder haar naam als fullservice drukker hoog.

Alles onder één dak. Dat is de formule waar Senefelder Misset al van oudsher mee werkt. “We ontzorgen onze klanten volledig”, licht sales manager Ralph Schouten toe. “Dat betekent dat wij ook omslagen en periodieken met oplages tot 12.000 exemplaren drukken. Dit doen we op onze vellenpersen.”

Vellendruk niet uitbesteden

De huidige twee vellenpersen zijn echter verouderd en om die reden aan vervanging toe. “Dat stelde ons voor de vraag of we nog wilden doorgaan met vellendruk. Als we ermee zouden stoppen, dan zouden we het drukken van onder andere bijlagen en periodieken moeten gaan uitbesteden aan derden. Dat wilden we niet.

Alles-onder-één-dak

Door te investeren in een gloednieuwe vellenpers versterken we niet alleen onze positie in de tijdschriftenmarkt in het lagere oplagebereik, maar we behouden ook onze alles-onder-één-dak formule. Bovendien kunnen we op efficiënte wijze kwalitatief hoogstaande covers met veredeling(PMS/persvernis) produceren.”

Snellere vellenpers

De nieuwe vellenpers is vele malen sneller dan de twee persen die nu in de Doetinchemse drukkerij staan. “Ook is er minder tijd nodig om de pers in te stellen”, zegt Ralph. “Waar dit nu ca. 25 minuten kost, is dit straks met de nieuwe pers slechts zeven minuten.”

Vellendruk scherp geprijsd

Hierdoor is de prijs volgens Ralph heel scherp. “Dit is erg interessant voor de steeds groter wordende groep uitgevers met oplages van rond de 20.000 die nu nog op de rotatiepers worden gedrukt.” Ter vergelijking: een rotatiepers heeft een snelheid van 40.000 tot 50.000 magazines per uur, een vellenpers 14.000 exemplaren.

Voordeliger

“Op een rotatiepers worden oplages gedrukt vanaf 10.000 exemplaren en meer”, zegt Ralph. “Alles wat daaronder zit, gaat naar de vellenpers omdat dit voordeliger is. De opstartkosten van een vellenpers liggen namelijk aanzienlijker lager dan die van een rotatiepers.”

Hoge performance

De keuze voor KBA kwam onder meer voort uit een hoogstaande performance van hun vellenpers. “Ook de vergevorderde automatiseringsgraad was doorslaggevend.” De opbouw van de vellenpers in de Doetinchemse drukkerij gaat in maart van start.